Eervolle vermelding de Groene Camera 2018

Wieke Hoeke, 26-03-18

Hoe ongelofelijk cool is dit!? Eind vorig jaar zag ik een oproep van natuurfotografie.nl voorbij komen waarin ze fotografen aanmoedigden mee te doen aan de Groene Camera 2018. Een fotoprijs voor natuurfotografen.

Eigenlijk voel ik me nooit zo snel geroepen om aan wedstrijden mee te doen, maar nu wilde ik toch wel graag foto’s van mijn serie Shades of Green insturen. En wat gebeurt er? Ik ontvang een mailtje: ‘Gefeliciteerd! Minimaal één van je ingezonden foto’s is door de eerste selectie heen en is door naar de volgende ronde.’

Oké, super spannend, mijn foto is door naar de volgende ronde! Uiteraard heb je dan geen idee met wie je de strijd bent aangegaan en of je een kans maakt. Afwachten dus… een week later krijg ik weer een mailtje van de Groene Camera: ‘Een van je foto’s is doorgedrongen tot de finaleronde. Dat betekent dat je foto bij de eerste tien in een categorie is geëindigd.’ In mijn geval ging het over onderstaande foto in de categorie ‘abstract’. Je begrijpt vast wel dat ik een vreugdedansje moest maken! Zo stuur je zonder verwachtingen foto’s in en het volgende moment hoor je dat de jury jouw foto in de top 10 heeft geplaatst.

Op 24 maart zou de uitreiking plaatsvinden tijdens PiXperience in Nijkerk. Als finalist hoor je daarbij aanwezig te zijn en dit kon ik mooi combineren met een bezoek aan de fotobeurs Professional Imaging die dat weekend een deur verderop gehouden werd.

Toen het tijd was voor de prijsuitreiking moet ik bekennen dat ik het toch wel een klein beetje spannend vond. De zaal zat vol met een paar honderd belangstellenden! Een eerste plaats vond ik niet zo heel belangrijk, maar om benoemd te worden zou ik een eer vinden. Per categorie was er één prijswinnaar, één runner up en waren er 5 eervolle vermeldingen. Dit werd op een leuke manier gepresenteerd door jurylid Bart Siebelink in combinatie met de foto’s op een groot scherm. Al vrij snel hoorde ik mijn naam voorbij komen en zag ik een grote foto van mijn gezicht op het beeldscherm. Een eervolle vermelding!! De jury had in hun rapport het volgende geschreven:

“Kantel een stukje boombast, snijd het panoramisch uit en je krijgt een landschap dat niet zou misstaan in Lord of the Rings. Dan heb je als fotograaf heel goed begrepen hoe beeld werkt.”

Mijn dag kon niet meer stuk. Nee, ik heb geen hoofdprijs gewonnen, maar dat drukt de pret niet. Van de ruim 6000 ingezonden foto’s zit mijn foto bij de top 7. Fotografie gaat voor mij om waardering voor een onderwerp en iedereen hecht waarde aan iets anders. Ik zie vaak schoonheid in de kleine dingen, dat de jury dit ook ziet is een waardering voor mij!!

Ben je nieuwsgierig naar de foto’s en juryrapporten van de andere finalisten? Klik dan hier, want ook zij hebben fantastische beelden gemaakt die de moeite zijn om te bekijken.