Het recept voor een goede portretfoto

Wieke Hoeke, 08-02-19

Wat is nou het ultieme recept voor een goede portretfoto? Als je het mij vraagt dan heb je daarvoor tenminste drie ingrediënten nodig: rust, vertrouwen en een ‘klik’ tussen twee mensen. (Lees verder onder foto)

Rust

Een vriendin vroeg me laatst hoe het komt dat ik zo’n rustgevende invloed heb op de mensen om me heen. Daar moest ik even over nadenken. Sommige dingen doe je nu eenmaal vanzelf. In eerste instantie denk ik dat het in mijn genen zit, want mijn moeder en oma zijn net zo. Begripvol, behulpzaam, liefdevol en geduldig. Ik ben er dan ook trots op dat ze me dat hebben meegegeven. Maar het meeste heb ik denk ik geleerd als 16-jarige toen ik een bijbaan nam bij de thuiszorg. Schoonmaken bij ouderen, voornamelijk vrouwen. Geen glamoureus of goedbetaald baantje, maar ik voelde dat wat ik deed een verschil maakte.

Vertrouwen

Omdat ik invaller was voor collega’s stond ik altijd ’s-ochtends bij een vreemde aan de deur. Omdat de cliënt mij nog niet kende was het belangrijk om in een zeer korte tijd een vertrouwensband op te bouwen. Je moet bedenken dat je als oudere zeer kwetsbaar bent, helemaal als je iemand in je huis toe laat! Het was dan ook niet ongewoon dat de dame zenuwachtig was voor mijn komst. In een paar uur moest ik laten zien dat ik betrouwbaar ben, goed mijn werk doe en een luisterend oor kan bieden. Ik moet bekennen dat het niet altijd een gemakkelijke taak was om iedereen gerust te stellen, maar het lukte altijd en dat maakte me zo blij! Ik denk dat dit alles te maken had met het feit dat ik écht luisterde naar hun wensen en probeerde rust te creëren.

Klik

Deze week kreeg ik een ontzettend mooi compliment van een moeder wiens dochters ik fotografeerde. Ze zei: “De rust die je uitstraalt maakt dat je erg mooie foto’s kan maken van kinderen echt zoals ze zijn! Zo heb ik het echt gevoeld en nu ik de foto’s zie… compleet ontspannen meiden!” Wat is het fantastisch om te horen dat mijn klanten dit ook echt zo ervaren, want als fotograaf is het net zo belangrijk om degene die voor je lens staat gerust te stellen. Je stelt je kwetsbaar op door je te laten bekijken en vastleggen door mij. Wanneer je bang bent dat ik je niet goed in beeld breng dan is dat een heel onprettig gevoel dat gegarandeerd resulteert in ongemakkelijke foto’s en een slechte ervaring. Daarom is die ‘klik’ tussen ons zo belangrijk en zal ik altijd mijn best doen om je een veilig gevoel te geven. Zo durf jij je te laten zien zoals je bent. En wanneer je ontspannen bent en je zelfverzekerd voelt ben je op je allermooist! Dat zijn de foto’s die je graag van jezelf en je geliefden wil zien! Toch?

Lees in de blog ‘Mijn transformatie‘ hoe ik het zelf heb ervaren om gefotografeerd te worden.