Kick-Off Sport- en Cultuurdag

Wieke Hoeke, 09-01-18

Workshop fotografie tijdens de Kick-Off Sport- en Cultuurdag 2018

Het nieuwe jaar is weer begonnen en deze zijn we begonnen met een super toffe fotografie workshop. Op 4 januari vond de Kick-Off Sport- en Cultuurdag in sporthal de Slagen plaats. Ruim 100 basisschool kinderen deden hieraan mee om zo spelenderwijs kennis te maken met activiteiten uit de omgeving. Er werd onder andere gevoetbald, gehonkbald en getennist. Ik was namens de Kunstclub van Kunstencentrum Waalwijk aanwezig voor een workshop fotografie.

Aan het begin van de ochtend werden alle kinderen ingedeeld in tien groepen gebaseerd op hun leeftijd. Iedere groep begon bij een activiteit waar ze 15 minuten onder begeleiding aan meededen. Na 15 minuten wisselde iedereen door van activiteit.

Tijdens mijn workshop gingen de kinderen aan de slag met het maken van lekker gekke foto’s met behulp van een grote spiegel en verkleed kleding. Het effect dat de spiegel heeft op de persoon die erachter staat is heel verrassend. De kinderen kwamen erachter dat je zo foto’s kan maken van iemand met twee hoofden, geen lijf of zelfs met wel 20 vingers! Ook hadden we grote lappen stof waarmee ze zelf een spannendere achtergrond konden maken en attributen zoals hoedjes, brillen en maskers om de foto nog nét wat interessanter te maken. De ideeën waarmee kinderen zelf komen als je ze lekker zelf aan de slag laat gaan zijn prachtig. Er werden foto’s voor een stop motion filmpje gemaakt, sommigen hadden een abstractere aanpak en hielden het op één attribuut als onderwerp en de kleintjes ontdekten vooral hoe reflectie nou eigenlijk werkt.

Al met al een zeer geslaagde dag met veel plezier, maar waar de kids stiekem ook nog iets hebben geleerd. Daar word ik nou blij van!

Wil jij deze challenge ook uitproberen? Het is heel simpel: leg een grote spiegel plat op tafel. Het liefst een met rechte randen. Schuif hem tot aan de rand van de tafel en laat er iets of iemand achter staan. Ga zelf aan de andere kant van de tafel staan en kijk door je camera om te zien wat er gebeurt. Probeer zo min mogelijk van de omgeving te fotograferen en zoveel mogelijk van de spiegel en het onderwerp voor het meest vreemde effect. Succes!!