Mijn transformatie

Wieke Hoeke, 31-03-19

Durf ik dit wel, is het iets voor mij, ben ik wel mooi genoeg, ben ik het waard…? Geloof mij, ik weet hoe spannend het is om op de foto te gaan en hoe het is om te twijfelen aan jezelf. Ook ik als fotograaf ben maar een mens, en ook ik voel me niet zomaar op mijn gemak voor de camera. Maar omdat ik me graag wil kunnen verplaatsen in mijn klanten laat ik me zo nu en dan ook professioneel fotograferen. Zo ervaar ik wat jij ervaart als je door mij gefotografeerd wordt. Ik zal je vertellen wat dit met me heeft gedaan. (Lees verder onder foto)

De ochtend van de fotoshoot was ik een beetje zenuwachtig, want ik sta liever achter de camera dan ervoor. Maar ik had me de dag van te voren al goed voorbereid door in bad te gaan, mijn benen te scheren, een gezichtsmaskertje op te doen, mijn nagels te verzorgen en kleding uit te zoeken. Daar zou het niet aan liggen! Verder zou ik alles maar over me heen laten komen.

Aangekomen in de studio van Kristel van Herpt bekeek ik samen met haar alle kleding die we hadden uitgezocht voor de shoot en bespraken we met een kop thee erbij wat we allemaal zouden gaan doen. Hoe ik mijn make-up en haren normaal gesproken draag? Het liefst zo naturel mogelijk, maar voor de foto’s mag er wel een beetje extra krul in mijn haar. Heerlijk als vervolgens iemand anders je mooi maakt!

Tijdens het proces van make-uppen ontstaat er een hele relaxte sfeer. We leren elkaar al pratend beter kennen waardoor dat ongemakkelijke gevoel van eerder eigenlijk al meteen is verdwenen! Dit is een van de redenen dat een fotoshoot bij mij een paar uur tijd in beslag neemt en dat ik visagie aan bied. Ik wil je graag leren kennen om zo de beste foto’s van je te kunnen maken.

Om zoveel mogelijk mooie beelden te schieten wisselen we regelmatig van kleding, pose en setting. Voor de ene foto een lekker gekleurde rol achtergrondpapier, dan juist de studio ruimte als achtergrond, tegen een muurtje aan en zo veranderen we iedere keer weer iets.

Ik merk meteen hoe fijn het is om als model niet continu in dezelfde pose te blijven staan, de afwisseling maakt dat het zo leuk is. Ik voel me totaal op mijn gemak door de fijne sfeer die er tussen ons is ontstaan en alle aanwijzingen die ik krijg. Er is geen seconde waarop ik denk: ‘Dit voelt niet goed, lijkt mijn buik nu te dik?’ Dat komt omdat ik aan alles merk dat mijn fotograaf weet wat ze doet. En dat is precies het gevoel dat ik jou ook kan geven wanneer je door mij gefotografeerd wordt!

Er zal geen moment zijn waarop ik je zal vragen om gênante poses aan te nemen waarin jij je niet op je gemak voelt. Alles gaat in overleg en we doen alleen waar jij je goed bij voelt. Ik weet uit jarenlange ervaring precies hoe dat ik je wel of niet moet poseren. Daar hoef jij als klant geen moment over na te denken. I got you!

Ondertussen verheug ik me al helemaal op de resultaten, want ik weet zeker dat er zoveel toffe foto’s tussen zitten! Ik voel mijn zelfvertrouwen met iedere klik van de camera groeien. Wat een heerlijk gevoel om eens alleen met mezelf bezig te mogen zijn! Voor ik het weet zijn we een paar uur verder en ronden we de shoot af. Samen bekijken we vast wat foto’s op de computer en wat denk je? Alleen maar gave platen! Hoe moet ik hier ooit uit gaan kiezen? Ik weet nu zeker al dat ik ze allemaal wil hebben!

portret van een fotograafDoor de portretten zag ik mezelf weer in totaal ander daglicht. Wat een transformatie! Ik droeg kleding die ik normaal gesproken niet dagelijks aan doe, maar waarin ik me super knap voel. Het gaf me enorm veel zelfvertrouwen om me zo mooi op de foto te zien staan en ik kreeg meteen zin om te shoppen. ‘Dat gaat me weer geld kosten’ dacht ik… maar het is iedere cent waard, want wanneer je er goed uit ziet straal je dit uit naar buiten. En wanneer je straalt maakt dat je onweerstaanbaar voor anderen! Die transformatie zit hem dus niet alleen in het uiterlijke, maar ook in het innerlijke. Ik voel me trots, mooi en gezien. De foto’s zijn de bevestiging die we allemaal wel eens nodig hebben: ik ben het waard, ik mag gezien worden!