Waarom zijn zwangerschapsfoto’s zo belangrijk?

Wieke Hoeke, 25-05-20

Vorige week ben ik zelf weer eens écht gefotografeerd. Deze keer geen selfies met de iPhone, maar het echte werk in de studio. Mijn haar en make-up werd gedaan, ik zorgde voor mooie kleding, je weet wel; the works! Voor wie mijn verhaal kent weet dat ik vorig jaar ook al het voornemen had om mijn zwangere buik te laten fotograferen door mijn zus. Helaas is dit er nooit van gekomen. Hierover schreef ik in een eerdere blog. Dit vond ik toen echt een groot verlies en ik had mezelf voorgenomen om het deze keer niet zover te laten komen dat we te laat zouden zijn.(Lees verder onder foto)

Het kan weer

Nu was het dan zover. Het eerste gevaar van corona is een beetje geweken en de maatregelen zijn versoepeld. Zowel mijn zus als ik werken vanuit huis, hebben geen klachten en het voelde verantwoord om dan nu de shoot plaats te laten vinden. De shoot verliep zoals een gemiddelde shoot bij mij in de studio eruit ziet: ’s ochtends zochten we de kledingsetjes uit en werd mijn haar en make-up gedaan, toen even een klein hapje eten met een theetje erbij en daarna konden we beginnen met fotograferen.

Vrouwelijk, sexy en krachtig

Voor zowel mij als mijn zus was het even onwennig. Ik ben natuurlijk geen fotomodel en zij is geen professionele fotograaf die precies weet welke aanwijzingen ze me moet geven. Maar met mijn ervaring als fotograaf en haar creatieve inzicht en oog voor detail als interieur ontwerper had ik er alle vertrouwen in dat het tot prachtige foto’s zou leiden. Daarnaast wilde ik dit moment heel erg graag met haar delen.

Tijdens de gehele shoot voelde het heerlijk om eens echt in het middelpunt te staan van de aandacht. Ik voelde me tiptop verzorgd, vrouwelijk, sexy, krachtig en elegant. En geloof mij: als je 30 weken zwanger bent voel je je gemiddeld echt alles behalve dat! Je zou me moeten zien rond sjokken door het huis op mijn sloffen in joggingsbroek en een wijd T-shirt van mijn vriend… Dit goede gevoel kon ik wel weer gebruiken!

Big smile

Na de shoot heb ik meteen een eerste selectie gemaakt van alle foto’s en twee foto’s die eruit sprongen vast nabewerkt. Ik was natuurlijk super nieuwsgierig en wilde het eindresultaat kunnen zien. Ik kon niet blijer zijn met het resultaat! Niet alleen als fotograaf, maar vooral als vrouw en aanstaande moeder. Je krijgt zo’n enorme egoboost als je mooie foto’s hebt van jezelf! Ik loop nu al dagen rond met een big smile op mijn gezicht en het gevoel dat ik de wereld weer aan kan! Deze foto’s moeten groot worden afgedrukt en krijgen een ereplaats in huis en in de studio. Ze zijn een dagelijkse herinnering aan mijzelf aan wie ik ben, aan hoe mooi mijn zwangere buik (straks) was en dat ons kindje daarin zat. Ik weet namelijk uit eigen ervaring en die van vele andere moeders dat je na de bevalling je er niets meer van kan voorstellen dat dat kleine mensje ooit in jouw buik zat! Foto’s van die periode zijn dan zo ongelofelijk waardevol en mooi om te hebben. Ook voor je kinderen is het bijzonder om te zien hoe jij er tijdens je zwangerschap uit zag. Ooit zullen ze begrijpen wat je allemaal voor ze gedaan en gelaten hebt en zullen ze deze afdrukken des te meer koesteren.

Iedere zwangerschap is uniek en bijzonder

Of het nou je eerste, tweede of vijfde zwangerschap is; iedere zwangerschap is uniek en bijzonder. Foto’s helpen ons om momenten te kunnen vangen om zo ook jaren later de herinnering weer op te kunnen roepen of te kunnen delen met anderen. Daarnaast geven ze je een hernieuwd gevoel van kracht en zelfvertrouwen waar je nog lang op kan teren. Daarom denk ik dat het ALTIJD de moeite waard is om zwangerschapsfoto’s te laten maken. Hoe onelegant je jezelf tijdens de zwangerschap ook voelt, een goede fotograaf haalt met de juiste begeleiding het allerbeste in jou naar boven zodat die laatste loodjes nét weer even wat draaglijker worden.