Veelgestelde vragen

1. De mensen op je website zien eruit als modellen. Ik ben geen model, kan ik dit ook?

Jazeker, ook jij kan dit, want net zoals jij zijn alle mannen en vrouwen die je op mijn website ziet ook maar ‘gewone’ mensen. Niemand heeft ervaring met modellenwerk, maar ik heb wel veel ervaring met het geven van de juiste aanwijzingen zodat ook jij er fantastisch uit ziet op de foto!

2. Waar vindt de fotosessie plaats?

Bijna alle sessies vinden plaats in mijn studio aan huis op de tweede verdieping. Het adres is: Dammelaan 34, 8917 ER, Leeuwarden. Kies je voor een fotosessie op locatie dan bespreken we tijdens het gesprek dat we voorafgaand aan de shoot hebben waar deze gaat plaats vinden.

3. Waar kan ik parkeren?

Je kan gratis parkeren op de oprit aan de linkerkant van het huis of op een van de parkeerplaatsen aan de straat.

4. Wat neem ik mee voor mijn shoot/wat zal ik aan doen?

Neem vooral kleding mee waarin jij je mooi en comfortabel voelt, maar er zijn wel een paar do’s en don’ts waar je rekening mee kan houden.

Do’s:

  • kleding in effen kleuren of met zeer subtiele patronen ;
  • mooie texturen, structuren en details zoals grof gebreide wol, kant en kraaltjes;
  • kleding van stoffen met een luxe uitstraling zoals zijde, satijn en kant;
  • gelegenheidskleding zoals bruids-, gala- en feestjurken van ‘little black dress’ tot maxi jurk. Het is namelijk super om foto’s van jezelf te hebben in dit soort kleding!;
  • blouses, jumpsuits, kimono’s, truien en lekker zittende jeans;
  • accessoires zoals armbanden, ringen of kettingen om je outfit mee compleet te maken.

Don’ts:

  • kleding met drukke patronen of veel kleuren zoals ruitjes, stippen en strepen werken vaak minder goed op foto’s. Ze leiden al gauw de aandacht van je gezicht af of passen niet goed bij de rest van de setting. Subtiel is vaak beter!;
  • kleding waarin je niet comfortabel bent en/of je jezelf niet in voelt.

Als laatste: wil je jezelf eens echt verwennen, ga dan in de weken voor je shoot op zoek naar een nieuw tof kledingstuk om je in te laten fotograferen. Je verdient het om je mooi te voelen!

5. Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de shoot?

Alles wat je voorafgaand kan doen om je voor te bereiden op je shoot bespreken we tijdens het consult. Maar er zijn een aantal simpele dingen die je altijd kan doen:
Zorg dat je de kleding die je wil dragen op tijd hebt uitgezocht en dat het gewassen en gestreken is. Check of het nog nodig is om dat ene ongewenste verdwaalde haartje weg te scheren en of je schone, verzorgde nagels hebt. Wil je jezelf wat extra verwennen, neem dan een lekker gezichtsmaskertje o.i.d. een dag van tevoren voor een frisse huid. Het belangrijkste is dat je je op de dag van de shoot niet gehaast of onzeker hoeft te voelen!

6. Hoe kom ik gekleed?

Je hoeft je niet al op te doffen voordat je naar de studio komt. Voor en tijdens de shoot is er genoeg tijd voor wat kledingwissels. Kom je voor een boudoir- of zwangerschapsshoot en ga je (deels) ontbloot op de foto, trek dan vooral lekker losse kleding aan. Zo voorkom je ontsierende strepen/afdrukken van kleding op je huid.

7. Doe ik mijn haar en make-up voordat ik naar de studio kom?

Ja, je doet je haar en make-up zoals dat je dat zelf graag draagt en neem je make-up mee naar de studio. Maar onthoud: less is more! Het liefst zie ik je in de studio met een naturel make-upje. Op de dag zelf krijg je van mij een make-up touch up en kunnen we je look eventueel nog wat fine-tunen.

8. Moet ik schoenen meenemen?

Kies twee paar schoenen uit die je graag zou willen dragen. Meestal komen de schoenen niet of nauwelijks in beeld, tenzij je dit natuurlijk graag wil.

9. Heb je ook kleding in de studio die ik kan dragen?

Jazeker! Op dit moment is de collectie nog niet zo heel erg groot, maar hij groeit. In de praktijk merk ik dat mijn klanten vaak het liefst hun eigen kleding dragen, maar soms heb je het gevoel dat je eens wat anders wil. Je bent dan van harte welkom om door de studio garderobe te snuffelen of vraag tijdens het consult naar de mogelijkheden. Wel is het belangrijk dat je altijd je eigen kleding meeneemt voor de shoot. De studio garderobe is een extraatje.

Heb je nou zelf nog mooie kleding in de kast liggen die je nooit draagt, maar perfect zouden zijn voor mijn garderobe, laat het me dan weten. In ruil voor jouw kleding krijg je van mij een voucher t.w.v. €50 en laat je misschien een andere klant zich prachtig voelen in jouw kleding!

10. Hoe lang duurt de shoot?

Gemiddeld duurt een shoot tussen de 1-3 uur. Dit is afhankelijk van het type shoot waar je voor kiest. Wil je graag een beter idee hebben van de tijd die het in beslag neemt, neem dan gerust contact met mij op.

11. Ik vind het spannend om op de foto te gaan. Mag ik iemand meenemen naar de shoot (ook al gaat hij/zij niet op de foto)?

Het liefst houd ik het zo rustig mogelijk in de studio zodat ik al mijn aandacht kan richten op jou. Juist daardoor zal je zien dat je je heel snel op je gemak zal voelen voor de camera. Maar soms kan een beste vriend(in) je net even een duwtje in de juiste richting geven. Als deze persoon meekomt is het belangrijk dat je je comfortabel voelt bij zijn of haar aanwezigheid en dat deze er is om je te supporten, maar zich niet tijdens de shoot bemoeit met dingen als poses, haar en make-up. Wil je het nog leuker maken? Waarom boeken jullie niet achter elkaar een shoot in op dezelfde dag? Zo kunnen jullie samen genieten van de ervaring met als resultaat prachtige portretten!

12. Ik zie dat je portretten maakt en reportages. Wat is het verschil tussen die twee?

Tijdens een portret sessie kom je bij mij in de studio of fotograferen we op locatie om de liefde voor jezelf opnieuw te ontdekken en te ervaren hoe het is om door andere ogen gezien te worden. We zorgen dat je er tiptop uit ziet, dat je je comfortabel voelt en ik heb alle aandacht en tijd voor jou alleen. Het resultaat van de fotosessie is een serie foto’s waarin je jezelf herkent, maar je ook andere, nieuwe kanten van jezelf ziet. Je kiest tijdens de onthulling de foto’s uit: voor aan de muur of misschien wil je ze liever bewaren in een speciale bewaarbox zodat je ernaar kunt kijken wanneer je dat zelf wil.

Bij reportages draait het meestal om foto’s van jou en je geliefden. Ik kom een dagdeel bij je langs en leg de dag vast zoals hij zich voor doet en maak daar een fotoverhaal van. Met een fotografische blik natuurlijk; In een doodgewone situatie op een sombere Nederlandse dag zit toch een schitterende foto! Zo ben ik bijvoorbeeld aanwezig wanneer je de kinderen uit bed haalt en een boterham voor ze smeert, maar ook als je lekker even onderuit op de bank gezakt een theetje drinkt. Ik wil dat je bij het zien van de foto’s terug kan denken aan hoe het destijds was: ‘Oh ja, de bank stond toen daar en de keuken was nog niet verbouwd. Wat waren de kinderen toen nog klein en wat zagen we er zelf nog jong uit’ of ‘Ik herinner me nog zo goed dat mijn ouders ons altijd een verhaaltje voor lazen voor het slapen gaan en dat we in het weekend hutten gingen bouwen in de duinen met opa en oma’.

Foto’s ondersteunen herinneringen waarvan we anders de details zouden vergeten en ik wil dat je ook later terug kan kijken naar de fijne dingen van het dagelijks leven. Vaak ontbreekt er één persoon in de foto’s en dat is degene die achter de camera staat. Met een reportage als deze komt iedereen in beeld en hoeft niemand te poseren. De interactie tussen jou en je gezin/familie/vrienden is zichtbaar en oprecht, jullie kunnen gewoon doen wat je altijd doet. Ik ben aanwezig met mijn camera en we kletsen en lachen met elkaar, maar je zal merken dat er veel momenten zijn waarop je even helemaal vergeet dat ik er ben! Het resultaat van deze reportage hangt af van jouw wensen. Vaak is dit een fotoalbum of een speciale bewaarbox met daarin de foto’s. Foto’s voor aan de muur of een extra album voor (groot)ouders/kinderen zijn natuurlijk ook een optie!

13. Wanneer krijg ik mijn foto’s te zien?

Gemiddeld heb ik ongeveer twee weken nodig om je foto’s klaar te maken voor je persoonlijke onthullingssessie.

14. Hoe krijg ik de foto’s te zien?

Ongeveer twee weken na je fotoshoot kom je bij mij terug in de studio voor jouw persoonlijke onthullingssessie. Op dat moment krijg je een selectie van 20-25 van jouw mooiste foto’s te zien en kun je ze op je gemak bekijken en uitzoeken. Er zijn een paar redenen waarom je hiervoor terug komt naar de studio.

Ten eerste: voor je eigen gemak. De ervaring heeft me geleerd dat veel klanten het lastig vinden om een goede keuze te maken welke foto’s ze graag willen hebben. Het kan overweldigend zijn om zoveel gave foto’s van jezelf te zien en daaruit te kiezen! Ik kan je hierbij helpen door foto’s naast elkaar te laten zien zodat je ze kan vergelijken, met je mee te denken welke foto’s passen bij het doel dat je ervoor hebt en welke producten hierbij passen. Alle producten die ik verkoop zoals bewaarboxen, afdrukken en lijsten kun je in de studio bekijken en vooral aanraken (je moet het gewicht en de zachte bekleding van de bewaarbox eens voelen)!

Ten tweede: om jouw privacy te beschermen. Hoewel veel fotografen werken met een online galerij waarin je jouw foto’s kunt bekijken en bestellen vind ik dit geen fijn idee. De foto’s die we maken zijn soms van gevoelige aard en ik wil ze dan ook niet online opslaan waar ze kwetsbaar kunnen zijn voor hackers of mogelijk gezien kunnen worden door anderen. Dit zijn jouw foto’s en ze komen pas online wanneer jij daarvoor toestemming gegeven hebt. Ik neem jouw privacy serieus en door de persoonlijke onthulling kan ik dit waarborgen.

Ten derde: het is toch veel leuker om elkaar weer te zien en je foto’s samen te bewonderen? Net zoals voor veel van mijn klanten is dit ook voor mij het leukste onderdeel van de hele ervaring. Ik ben net zo benieuwd naar wat je van je foto’s vindt als jij!

15. Wat zit er in een pakket en hoeveel kan ik verwachten uit te geven?

De hele ervaring zelf kost €190. Hierbij inbegrepen is de fotosessie in de studio, styling advies, een shoot van anderhalf uur, meerdere kledingwissels het retoucheren van je foto’s en een persoonlijke onthullingssessie twee weken na de shoot.

De gemaakte foto’s worden tijdens je onthullingssessie verkocht. Je komt dan wederom bij mij langs in de studio waar ik je een selectie van 20-25 van jouw mooiste foto’s zal laten zien. Je beslist pas op dat moment welke foto’s je wil kopen. Er is geen minimum aankoop nodig, wat je wil besteden is helemaal aan jou. Je hebt keuze uit drie verschillende pakketten variërend van €1200 tot €2400 en losse foto’s à la carte voor aan de muur. Bij ieder pakket zit er een crystal USB bij met daarop de digitale kopieën van de door jou gekochte foto’s voor persoonlijk gebruik en sociale media. Hoe groter het pakket is dat je koopt hoe lager de prijs per foto wordt. Dit allemaal gezegd hebbende besteden klanten gemiddeld €2200 aan hun sessie en de foto’s die ze graag willen hebben, omdat ze er niet zonder mee willen leven. Ze denken bijna altijd dat zij die klant zijn die niet zo mooi op de foto zullen staan, maar het tegendeel is altijd waar ;). En dat is ook precies wat ik wil: jou laten zien hoe waardevol je bent!

16. Moet ik een aanbetaling doen en waarom?

Ja, je betaalt de kosten van de fotosessie (€190) bij het boeken van de shoot als aanbetaling. Bij annulering krijg je de aanbetaling niet terug, maar mocht de datum van de shoot onverhoopt verzet moeten worden is dat geen enkel probleem. Dit kan tot 24 uur voor aanvang van de fotoshoot.

17. Hoe kan ik betalen?

Je kan betalen met contant geld, het overschrijven via de bank of Paypal. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om te pinnen of te betalen met creditcard.

18. Kan ik ook alleen digitale foto’s kopen?

Nee, ik geloof namelijk niet in de duurzaamheid van een digitale foto. Het is als een foto maken van een prachtig kunstwerk: het is niet het echte werk en daardoor ‘waardeloos’. En nog erger: vaak raken digitale foto’s in de loop der jaren kwijt. Wel krijg je bij iedere afdruk die je koopt het digitale bestand ervan bij als back-up, voor persoonlijk gebruik en sociale media. Je betaalt daar niets extra’s voor.

19. Wat als ik niet tevreden ben over het resultaat?

Gelukkig is dat nog nooit gebeurd. Ik doe er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat je verliefd zult zijn op het eindresultaat!

20. Hoe kan ik een fotoshoot boeken?

Je kunt me bellen op 06-55797255 om een afspraak te maken of vul het contactformulier in op de contactpagina.

21. Hoe ver van tevoren moet ik mijn shoot boeken?

Wanneer je een specifieke datum hebt waarop je wil dat je foto’s gereed zijn adviseer ik je om tenminste twee maanden van te voren je shoot te boeken. Uiteraard zijn afspraken op korter termijn ook mogelijk, dan zoeken we samen naar een oplossing!

22. Op welke dagen fotografeer je?

Ik fotografeer op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

23. Hoeveel bewerk je na aan mijn foto’s?

Gemiddeld retoucheer ik niet veel aan foto’s, maar iedere foto krijgt wel mijn unieke ‘stempel’ mee. Ze worden eerst met zorg geselecteerd en vervolgens gecorrigeerd op o.a. kleur, helderheid en contrast. Indien het nodig is haal ik oneffenheden weg in je gezicht zoals pukkeltjes, rode vlekjes, schrammetjes of andere dingen die er normaliter niet zitten. Alles in overleg in de mate waarin jij zelf graag wilt dat je foto’s worden nabewerkt natuurlijk. Ik haal dus geen permanente littekens of sproeten weg, want ik vind het belangrijk dat je jezelf blijft herkennen op de foto’s.

24. Ga je mijn foto’s ook gebruiken voor je website/portfolio?

Natuurlijk ben ik enorm trots op mijn werk en laat ik dus ook graag foto’s van jouw sessie zien aan anderen! Maar omdat ik jouw privacy respecteer en weet hoe belangrijk het is om controle te hebben over je eigen foto’s vraag ik je om toestemming voor gebruik na de onthulling. Je geeft zelf aan bij welke foto’s je je wel of niet comfortabel voelt om ze te delen. De keuze ligt altijd bij jou. Zijn de foto’s een cadeau voor een ander dan zal ik ze pas delen na de datum waarop jij ze gegeven hebt.

Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn op deze pagina, laat het me weten! Stuur een mailtje via info@hoekefotografie.nl of bel me op 06-55797255.